MOVING TO MALLORCA #2

Sedím v typicky španělském bytě, na pozadí mi hraje španělské zpravodajství. Vlasy mi pomalu usychají po dopolední návštěvě pláže. Doufala jsem, že na konci prvního týdne už budeme mít to nejtěžší za sebou. Ach, jak já se mýlila. Vraťme se o dva týdny zpět…

Sedmero dní

Zbývá týden! Pouhý týden, než se s námi odlepí letadlo od země a přesune nás na sluncem zalitý španělský ostrov. Týden, než se Mallorca stane naším domovem. Stav jednou větou? Jsme bezdomovci, pořád neumíme španělsky, ale dorazila mi Revolutka a už víme, jak je to s těmi papíry. Chcete to vědět taky?

Jak dlouho můžu být v zahraničí jako turista

Po nekonečném pátrání se mi podařilo získat odpověď. 3 měsíce. 90 dní je také horní hranice, kterou vám komerční pojišťovny nabídnou v rámci celoročního cestovního pojištění. Pak musíte cestu přerušit. Je však potřeba hledat. Doposud nejlepší celoroční cestovní pojištění jsem našla u AXA pojišťovny v rámci jejich produktu Cestovní pojištění Excelent (v rámci Evropy za necelých 2 500 Kč). Druhou nejdelší dobu nabízí Generali, a to 60 dní za 1 800 Kč u produktu Cestovní pojištění Comfort. Většina ostatních pojišťoven trvá na 45 dnech nepřetržitého pobytu v zahraničí, což, jak jistě chápete, mi opravdu nestačí.

Jak můžu vydělávat v zahraničí? Kde platím odvody a daně?

Zásadní věc. Nejprve vám nastíním situaci. Jsem OSVČ v ČR, ale chtěla bych se zapojit do běžného života ve Španělsku. Ať jsem googlila, jak jsem chtěla, ať jsem psala na EURES sebedelší dopis, nepomohlo to. Nakonec mi nejvíc pomohla sociální pracovnice z Přerova. Sdělila mi následující:

  • Zaměstnancem ve Španělsku a OSVČ v Česku být nemohu. Abych takového scénáře dosáhla, musím mít formulář A1, jenž mě bude opravňovat vykonávat výdělečnou činnost ve více zemích Evropy. Totéž platí, pokud bych chtěla být OSVČ v ČR i ve Španělsku.
  • Bez formuláře A1 nelze vykonávat žádnou výdělečnou činnost na území cizího státu, a to ani online pro ryze české klienty.
  • Jakmile se stanu zaměstnancem ve Španělsku, automaticky tím spadám pod španělský sociální systém čili se musím v ČR odhlásit ze sociálního i zdravotního pojištění a platit jej ve Španělsku (ačkoliv tady není povinné, ale o tom zase jindy, českým úřadům musíte stejně doložit, že došlo k placení odvodů mimo ČR, byť Španělé absolutně nechápou, proč něco takového po nich chcete).
  • Dokud neprovádím v zahraničí výdělečnou činnost a jsem ve Španělsku jen na dovolené, nepotřebuji nic.
  • Nesmí dojít ke dvojímu placení odvodů a stát, pod který člověk spadá, je na posouzení ČSSZ.

Kde budeme bydlet?!

Je hodně věcí, které jsou ve Španělsku jednoduché. Třeba najít bezlepková jídla. Ale bydlení? Sněte dál! Na Mallorce panuje podobná bytová krize jako v Praze. Pouze s tím rozdílem, že tady už zakázali Airbnb (Neptejte se mě, jak to obchází aktivní inzerenti, které v aplikaci stále můžete najít) a zamezili cizincům vlastnit nemovitosti. Přesto se nájmy vyšplhaly tragicky vysoko, proto sehnat byt za 700 € měsíčně představuje pořádný oříšek.

Měli jsme skoro domluveno několik ubytování. Pro začátek jsme chtěli jen pokoj s tím, že byt si najdeme až tady na místě. Ale na poslední chvíli to vždycky na něčem neklaplo. Majitel neví o dalších nájemnících. Nakonec jsem se rozhodla pronajmout pokoj jednotlivci. Nechceme páry. 600€ za pokoj. Bla, bla, bla. Poslední týden pro mě byl psychicky náročný sám o sobě a tohle mi opravdu nepřidávalo.

Střechu jsme našli v El Arenalu

Nakonec nás zachránila až moje kamarádka, jejíž kamarádka zrovna hledala někoho do volného pokoje. Naším útočištěm se tedy stal Arenal, jedna z těch divočejších lokalit plná Němců a černochů jižně od Palmy. Na Arenal se však stále vztahuje městský tarif, takže se do hlavního města dostaneme snadno i bez auta.

První dny na Mallorce

Letiště Václava Havla Praha

Jak jsme řekli, tak jsme udělali. Odletěli jsme v úterý 1. října z Prahy sbalení ve 4 kufrech a 2 batůžcích. Asi hodinu po vzletu, v 15.46, mě zaplavilo nadšení. Představovala jsem si ty procházky podél moře, západy slunce na hladině, svobodu. Usmála jsem se, nemohla jsem si pomoct.

Naše paní domácí se ukázala být neskutečně fajn ženská. Správná střela, jejíž energii jsem okamžitě podlehla. Poměrně bez problémů jsme si zvykli fungovat mezi papírovými stěnami, přešli na nový rytmus a zjistili, jak aspoň pro tuto chvíli ušetřit na jídle, abychom za měsíc nemuseli jet s prosíkem a prázdnou kapsou zpět. Přesně k tomu by totiž došlo, pokud bychom vyráželi každý den do restaurace. Mallorca je turistické letovisko s cenami pro Němce a Brity. Ne pro dva české punkáče z marketingu.

Na tohle téma jsem tedy v pátek prodělala emoční krizi. Jak to přežijeme, jak to utáhneme… Ale to k tomu všemu asi patří, ne? Všechny chmury ze mě opadají, jakmile se ponořím do vln. Jakmile zavřu oči a naslouchám šumění moře. Když se směju při východu slunce rackovi na pláži, že nadává jako starej chlap. Splývám s tím bláznivým španělským světem s lehkostí toho solí ochuceného větru.